Van algoritmische tokens tot virtuele financiële activa, er zijn 17 soorten Blockchain-tokens.

 1. Algoritmische tokens

Dit zijn tokens die een algoritme gebruiken om het aanbod te variëren om de prijs / volatiliteit te stabiliseren, bijvoorbeeld UST (inmiddels opgeheven) een zogenaamde algoritmische stablecoin van het Terra-ecosysteem. Interessant is dat algoritmische tokens verboden zijn door de Dubai Financial Services Authority (DFSA) – de onafhankelijke toezichthouder van financiële diensten die worden uitgevoerd in of vanuit het Dubai International Finance Centre (DIFC) .

 1. Door activa gedekte tokens

Tokens die worden ondersteund door off-chain activa zoals fiat-valuta, landbouwgrondstoffen en edele metalen zoals USD Coin (USDC) en PAX Gold (PAXG).

 1. Crypto-valuta’s

Tokens die kunnen worden gebruikt om producten en diensten te kopen en verkopen of die snel kunnen worden omgezet in ‘cash’, bijvoorbeeld Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BCH).

 1. Door cryptovaluta ondersteunde tokens

Tokens ondersteund door on-chain activa zoals cryptocurrencies, bijvoorbeeld Wrapped Bitcoin (WBTC).

 1. DeFi-tokens

Tokens die deel uitmaken van Decentralized Finance (DeFi)-protocollen zoals Collateralized Debt Positions (CDP).

 1. DFSA erkende cryptotokens (Dubai)

Tokens erkend door Dubai Financial Services Authority (DFSA) – de onafhankelijke toezichthouder van financiële diensten die worden uitgevoerd in of vanuit het Dubai International Finance Centre (DIFC), bijvoorbeeld Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC) en Ether (ETH).

 1. Vrijgestelde NFT’s (India)

Tokens die zijn vrijgesteld van belasting als NFT’s in India – waarvan de overdracht resulteert in de afdwingbare eigendomsoverdracht van onderliggende materiële activa.

 1. Vrijgestelde virtuele digitale activa (India)

Tokens vrijgesteld van belasting als VDA’s in India – cadeaubonnen en vouchers, mijlen, beloningspunten, klantenkaarten en abonnementen op websites, platforms en applicaties.

 1. Fractionele licenties van intellectueel eigendom (FLIP’s)

Tokens die het geheel of een deel van licenties met betrekking tot auteursrechten, industriële ontwerpen, patenten en handelsmerken vertegenwoordigen.

 1. Governance-tokens

Tokens die houders een stem geven in de ontwikkeling van een project, bijv. Uniswap (UNI).

 1. Niet-fungibele tokens

Tokens die betrekking hebben op off-chain verzamelobjecten en digitale kunst.

 1. Open Blockchain-tokens (Wyoming, VS)

Tokens uitgegeven onder Wyoming, Amerikaanse wet HB0070 – Open blockchain tokens-vrijstellingen bijv. Wrapped Asset Project (WRAP).

 1. Valuta’s met verbeterde privacy

Tokens die standaard privé zijn of waarmee privacyfunctionaliteit kan worden geactiveerd, bijvoorbeeld Monero (XMR). Interessant is dat valuta’s met verbeterde privacy verboden zijn door de Dubai Financial Services Authority (DFSA) – de onafhankelijke toezichthouder op financiële diensten die worden uitgevoerd in of vanuit het Dubai International Finance Centre (DIFC) .

 1. Openbare Blockchain

Tokens die worden gebruikt voor het betalen van vergoedingen voor het gebruik van een openbare blockchain, bijvoorbeeld Ether (ETH).

 1. Beveiligingstokens

Tokens die het eigen vermogen of eigendom van een bedrijf vertegenwoordigen.

 1. Utility-tokens

Tokens die deel uitmaken van een specifieke use case, bijvoorbeeld Filecoin (FIL), de stimuleringslaag van het gedecentraliseerde IPFS-opslagecosysteem.

 1. Virtuele financiële activa (Malta)

Tokens die worden erkend onder de Virtual Financial Assets Act van Malta, bijvoorbeeld Chiliz (CHZ).

Voor meer uitleg en video’s kijk op ons platform en abonneer op ons YouTube kanaal. Veel kijk plezier!

Metaverse Hype Cycle