Revolutionaire technologie met wereldwijde ontwrichting (disruptie) heeft een vreemde maar voorspelbare levenscyclus die begint met een kleine kerngroep van gepassioneerde ontwikkelaars en supporters en uiteindelijk evolueert als de plot van een bestseller. Deze cyclus is te zien in de opkomende technologie die bekend staat als blockchain, maar het gaat nog verder terug en omvat bijvoorbeeld ook mobiele telefonie, internet, sociale media en zelfs digitaal bankieren.  Hieronder staan de stadia die ontwrichtende technologie doorloopt voordat het de eindbestemming van wereldwijde acceptatie bereikt.

 

Ontwikkeling

In de ontwikkelingsfase staat technologie nog in de kinderschoenen en alleen degenen die dichtbij of gepassioneerd zijn over de opkomende technologie, begrijpen echt hoe het werkt en hoe het volledig kan worden benut. Degenen die het begrijpen, worden meestal de ‘early-adopters’ genoemd. Deze early adopters dringen aan op meer begrip, maar vanwege de waargenomen complexiteit van de technologie, ligt de focus van lesgeven op de vereenvoudiging van hoe het werkt in plaats van op de voordelen die de technologie biedt.

 

Desinformatie

Vanwege de pogingen van proces- en systeemeducatie, creëert het een slecht geïnformeerd publiek dat nog steeds gefocust is op de hype van de technologie in plaats van op de use-cases en voordelen. Deze hype-cultuur wordt opgemerkt door bedrijven en oplichters die zonder bijdrage willen profiteren. Deze bedrijven werken er hard aan om gerelateerde buzzwords op te nemen in hun marketing- en aandeelhouderscommunicatie, maar slagen er niet in om nuttige of levensvatbare usecases te bieden.

 

Weerstand

 Instabiliteit en verhoogde waarderingen met projecties op basis van te uitgebreide toekomstvoorspellingen leiden uiteindelijk tot een snelle realisatie van de huidige waarde en de massale daling om de waardering te normaliseren veroorzaakt paniek en wantrouwen in de technologie. Vaak leidt dit voortijdig tot een ongeschoolde ‘grijze zone’-regelgeving en algehele harde verboden in een poging om het publiek veilig te houden ten koste van innovatie. Maar vaker wel dan niet creëert deze regeldruk een negatieve ondertoon die het angstvuur rond de technologie aanwakkert, maar dit dwingt de technologie ook naar de transformationele staat van hervorming. Hervorming In de loopgraven van een ramp zijn veel bedrijven en projecten (vooral degenen die in de hypefase zijn ontstaan) in de steek gelaten of hangen ze aan de draad van een sekte-achtige aanhang van diehard supporters. Vanwege de overweldigende negatieve vooruitzichten werken ontwikkelaars er hard aan om gebruikers aan te spreken door de technologische expertisevereisten van consumenten te minimaliseren door vereenvoudigde interfaces te creëren en tegelijkertijd begrijpelijke voordelen, vertrouwen en beveiligingszaken voor het publiek te promoten.

 

Opnieuw starten 

De branden zijn gedoofd, de markt is gestabiliseerd en de inspanningen van de focusgerichte ontwikkelaars hebben geleid tot een lichte comeback. Nieuwere generaties zien potentiële kansen die leiden tot het creëren van cursussen op universitair niveau voor specialisatie, terwijl particuliere en handvestscholen een beroep doen op de innovatieve ouders om elite te blijven door buitenschoolse lessen aan te bieden die gericht zijn op bruikbaarheid. Bedrijven die zijn gepositioneerd om uit te breiden, gebruiken de nieuwe technologie en training die nu beschikbaar zijn in deze fase om hun team goed op te leiden en de op de markt gebrachte technologie te implementeren.   

 

Massale adoptie 

De winkeliers gebruiken het, het personeel gebruikt het, scholen gebruiken het en uiteindelijk begint de overheid het te gebruiken. Degenen die het voorheen niet gebruikten, gebruiken het nu. De oudere generaties zijn er misschien nog steeds bang voor, of vinden het te verwarrend vanwege de verkeerde selectie van informatie die wordt gepresenteerd op het moment van de eerste onderdompeling tijdens het hoogtepunt van hun interesse. Veel legacy-technologieën worden vervangen door de steeds populairder wordende oplossing, en vaak worden personeelsmiddelen vervangen of functiebeschrijvingen opnieuw gedefinieerd om tegemoet te komen, zodat bedrijven concurrerend en relatief kunnen blijven.  Dus waarom doorloopt disruptieve technologie deze stadia? Waarom spring je niet van ontwikkeling naar massale acceptatie? Het is volkomen onbedoeld, maar logisch. In de vroege stadia zijn ontwikkelaars hypergefocust op technologie, maar zoals de meeste technologie is het gebouwd voor de technisch onderlegde door de technisch onderlegde. Vanwege de omvang van de disruptie zullen voorstanders van traditionele technologieën en processen verkeerde informatie verspreiden waarvan zij denken dat het waar is, dit veroorzaakt onrust onder supporters. De uitkomst van de eerste strijd is over het algemeen wreed voor de nieuwe technologie, omdat deze minder aanhangers heeft en op nieuw grondgebied vecht. Dit bloedbad geeft de technologie de tijd om de strategie te hergroeperen en te heroverwegen en na te denken over wat wel en niet werkte en waarom. Deze nieuw gevonden informatie leidt tot een doorstart die veel meer geaccepteerd wordt en uiteindelijk leidt tot massale acceptatie.

Registreer je gratis op ons platform voor veel meer leuke content! Voor video’s van ons, abonneer op ons YouTube kanaal of lees ook onze andere blogs.

 

Metaverse Hype Cycle