Oplichting! Let altijd goed op wat je doet online. Zeker in de ongereguleerde cryptomarkt.

Oplichters willen gebruikers verleiden en misleiden om achter hun gegevens te komen om rekeningen te plunderen en er zelf “rijker” van te worden. De oplichters worden steeds creatiever en helaas zijn daar veel mensen het slachtoffer van.

Lees dit stuk goed door en herken straks wanneer iemand je probeert op te lichten. Wees altijd alert, wees voorzichtig en laat je niet verleiden toch op een link te klikken en als je het niet vertrouwt (en dat geldt niet alleen m.b.t. crypto). Vraag eventueel ons om hulp. Zodat je oplichting voor bent.

Tips:

 • Klik nooit zomaar op een link die je ontvangen hebt (aangeboden via diverse kanalen)
 • Geeft nooit zomaar je persoonlijke gegevens, wachtwoorden, privésleutels, codes door
 • Ga niet in op handmatig uitvoeren van updates van software, wacht op een officieel bericht van de softwareleverancier via officiële bronnen
 • Oplichters zijn zeer creatief en halen alles uit de kast om er zelf “rijker” van te worden, trap er niet in
 • Laat je niet verleiden, misleiden, “goedkoop is meestal duurkoop”
 • Ben er zeker van dat de bron van het bericht betrouwbaar is
 • Bij twijfel, niet klikken, vraag House of Investing om hulp

In dit artikel:

 • Phishing
 • Ponzi
 • 9 andere soorten fraude

 Phising:

Phishing is een vorm van internetoplichting waarbij criminelen proberen om persoonlijke gegevens of financiële informatie te stelen door middel van vervalste websites of e-mails. Het doel van phishing is om gebruikers te misleiden en te overtuigen om in te loggen op een vervalste website, hun persoonlijke gegevens te verstrekken of op een link te klikken die malware downloadt.

Hier zijn drie voorbeelden van hoe phishing kan werken:

 1. Een phisher stuurt een e-mail naar een gebruiker die lijkt te komen van een vertrouwd bedrijf, zoals een bank of een online winkel. De e-mail bevat een link naar een vervalste website die eruit ziet alsof het de echte website van het bedrijf is. Als de gebruiker op de link klikt en inlogt op de vervalste website, stelt de phisher de ingevoerde gegevens van de gebruiker vast en kan deze informatie misbruiken voor financiële fraude of identiteitsdiefstal.
 2. Een phisher maakt een kopie van een populaire app of website en stuurt een e-mail naar gebruikers met een link naar de vervalste app of website. Als de gebruiker de app downloadt of op de link klikt en zijn persoonlijke gegevens invoert, stelt de phisher deze informatie vast en kan deze misbruiken voor financiële fraude of identiteitsdiefstal.
 3. QR-codefraude. Daarbij proberen criminelen je te verleiden een QR-code te laten scannen. Vervolgens kom je op een nepwebsite terecht waar ze jouw (bank)gegevens proberen te stelen. Of je een betaling willen laten doen. Voorbeelden zijn berichten van de bank, DigiD of als je iets via Marktplaats verkoopt (de zogenaamde koper appt je een QR-code en vraagt om deze te scannen. Zodat hij zeker weet dat hij het geld naar de juiste bankrekening overmaakt). De OV-chipkaart babbeltruc is ook een bekende. Iemand spreekt je bijvoorbeeld aan bij de oplaadautomaat voor OV-chipkaarten. De persoon heeft alleen contant geld en moet dringend reizen. Hij vraagt in ruil voor cash of je met jouw telefoon geld naar hem over wilt maken. Je moet hiervoor een QR-code scannen.

Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van phishing, is het belangrijk om te letten op verdachte e-mails of links en om nooit persoonlijke gegevens of financiële informatie te verstrekken aan onbekende personen of websites. Het is ook aanbevolen om antivirussoftware te gebruiken en regelmatig software-updates te installeren om te voorkomen dat malware wordt gedownload.

Ponzi

Een Ponzi-schema is een vorm van fraude waarbij oplichters beleggers hoge rendementen beloven op hun investeringen. Ze doen dit door geld van nieuwe beleggers te gebruiken om de beloften aan de oude beleggers te betalen, in plaats van dat ze echt winst maken met de beleggingen. Dit soort schema’s kan doorgaan totdat er geen nieuwe beleggers meer zijn die willen instappen, waardoor het hele systeem instort en de beleggers hun geld verliezen.

Hier zijn twee voorbeelden van Ponzi-schema’s:

 1. Bernard Madoff (zie ook de serie op Netflix) was een bekende Amerikaanse zakenman die in 2009 werd veroordeeld voor het opstrijken van miljarden dollars aan beleggersgelden met behulp van een Ponzi-schema. Hij beloofde beleggers hoge rendementen op hun investeringen, maar in werkelijkheid gebruikte hij het geld van nieuwe beleggers om de beloften aan oude beleggers te betalen. Toen het systeem instortte, verloren beleggers miljarden dollars.
 2. MMM was een Ponzi-schema dat in de jaren 90 populair was in Rusland. Het bedrijf beloofde beleggers hoge rendementen op hun investeringen, maar in werkelijkheid werd het geld van nieuwe beleggers gebruikt om de beloften aan oude beleggers te betalen. Toen het systeem instortte, verloren beleggers miljarden dollars.

Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van een Ponzi-schema, is het belangrijk om te letten op bedrijven die onrealistisch hoge rendementen beloven en om nooit geld te investeren in iets waarvan je niet begrijpt hoe het werkt. Aan te bevelen is ook om te onderzoeken of een bedrijf gereguleerd is en of het een goede reputatie heeft voordat je investeert.

Voorbeelden in de cryptomarkt: HEX, SHIBA, LOKI. Maar er zijn er veel meer, dus let goed op.

Nog 9 soorten fraude die ook in de crypto wereld actief zijn:

 1. Creditcardfraude: Dit is wanneer oplichters persoonlijke gegevens stelen, zoals creditcardnummers, om goederen of diensten te kopen zonder dat de eigenaar het weet.
 2. Identiteitsdiefstal: Dit is wanneer oplichters persoonlijke gegevens stelen, zoals naam, adres en geboortedatum, om zich voor te doen als iemand anders. Ze kunnen dit bijvoorbeeld doen om geld te lenen of goederen of diensten te kopen zonder dat de eigenaar het weet.
 3. Nigerian letter fraude: Dit is een vorm van fraude waarbij oplichters mensen een e-mail sturen met het verzoek om geld te sturen om een grote som geld te helpen verplaatsen uit een land, zoals Nigeria. Ze beloven dat de ontvanger een grote beloning zal krijgen als ze helpen, maar in werkelijkheid verliezen de mensen hun geld.
 4. Crypto-oplichting: Dit is wanneer oplichters mensen overtuigen om geld te storten in valse cryptocurrency-investeringen of -projecten. Ze beloven hoge rendementen, maar in werkelijkheid verliezen beleggers hun geld als het systeem instort.
 5. Malware: Dit is software die zonder toestemming op een computer wordt geïnstalleerd en die de beveiliging van de computer kan ondermijnen. Malware kan worden gebruikt om persoonlijke gegevens te stelen, zoals wachtwoorden of creditcardnummers.
 6. Phishing voor cryptocurrency: Dit is een vorm van phishing waarbij oplichters mensen overtuigen om cryptocurrency over te maken naar een valse adres. Ze doen dit door middel van vervalste e-mails of websites die lijken op vertrouwde bronnen.
 7. Ponzi-schema’s voor cryptocurrency: Dit is een vorm van Ponzi-schema waarbij oplichters mensen overtuigen om geld te investeren in valse cryptocurrency-investeringen of -projecten. Ze beloven hoge rendementen, maar in werkelijkheid gebruiken ze het geld van nieuwe beleggers om de beloften aan oude beleggers te betalen.
 8. Loterijfraude: Dit is wanneer oplichters mensen bellen of e-mails sturen met de mededeling dat ze gewonnen hebben in een loterij, maar dat ze eerst geld moeten betalen om hun prijs te ontvangen. In werkelijkheid hebben ze helemaal niet gewonnen en verliezen ze hun geld.
 9. Investmentfraude: Dit is wanneer oplichters mensen overtuigen om geld te investeren in valse investeringen of beleggingen die niet bestaan. Ze beloven hoge rendementen, maar de beleggers verliezen hun geld als het systeem instort.

Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van fraude op het gebied van internet en crypto, is het belangrijk om te letten op verdachte e-mails of links en om nooit geld of cryptocurrency over te maken aan onbekende personen of bedrijven. Zoals eerder vermeld is het ook aanbevolen om te onderzoeken of een investering of project gereguleerd is en of het een goede reputatie heeft voordat je investeert.

Het gebruik van beveiligingssoftware, zoals antivirussoftware, en het installeren van regelmatige software-updates kan ook helpen om malware te voorkomen.

Voor meer uitleg en video’s kijk op ons platform en abonneer op ons YouTube kanaal. Veel kijk plezier!

Dienstverlening House of Investing